ПРОДОВОЛЬЧА КРИЗА У СВІТІ І МОЖЛИВОСТІ УКРАЇНИ В ЇЇ ВИРІШЕННІ
Тарас ЧІПКО
Інститут географії Національної академії наук України, Київ
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Анотація:
Актуальність дослідження обумовлена постійно зростаючим дефіцитом продовольства в світі та збільшенням попиту на нього внаслідок швидкого зростання чисельності населення Землі і обмеженості земель, придатних для вирощування сільгоспкультур. У зв’язку з цим метою даної статті є аналіз ситуації на зерновому ринку у країнах, що розвиваються, та виявлення наслідків, обумовлених недостатнім обсягом його виробництва. Для написання статті опрацьовані документи продовольчої та сільськогосподарської організації (ФАО), ООН, міжнародні правові документи, аналітичні джерела Інтернет. Для розгляду динаміки виробництва пшениці і кукурудзи в Україні використано статистичний метод. На основі цих даних, а також обсягів споживання та імпорту зернових культур у країнах, що розвиваються, і обсягів експортованого зерна у ці країни зроблено висновок про наявність потужного експортного потенціалу України і невикористання його в повній мірі.
Ключові слова:
продовольча криза, виробництво і споживання зерна, населення, яке недоїдає, експортний потенціал, пшениця і кукурудза, ринки збуту, інвестиції
Мова:
українська
DOI: https://doi.org/10.17721/2413-7154/2015.74.75-82
Рекомендуємо цитувати цю статтю так: Chipko, T. (2015). World food crisis and Ukrainian oportunities in solving this problem. Ekonomichna ta Sotsialna Geografiya, 74, 75-82 (in Ukrainian, abstr. in English), https://doi.org/10.17721/2413-7154/2015.74.75-82.